World Health Day 2016

19. a 10. dubna 2016 jsme se tradičně zúčastnili akce „Světový den zdraví“, která je pořádána pod záštitou IFMSA. Akce se konala v OC Olympia Brno a byla zaměřena na širokou veřejnost. Do akce byli zapojeni studenti bakalářského (3. ročník) a magisterského studia (4. a 5. ročník).

Tématem akce byla „Prevence rakoviny“, takže jsme se soustředili hlavně na otázku prevence kolorektálního karcinomu. Jako pomůcky na edukaci jsme měli připraveny různé materiály týkající se dané problematiky, např. prospěšné a rizikové faktory vzniku kolorektálního karcinomu, prevence zácpy či zdroje vlákniny.

2Samozřejmě, neposkytovali jsme informace pouze z této problematiky, ale zaměřili jsme i na otázky z hlediska výživy a zdravého životního stylu podle toho, co lidi konkrétně zajímalo. Nejvíce diskutovanými byla konzumace lepku, kávy, mléka a doplňků stravy (multivitaminů). Často používanou byla i výživová pyramida, pomocí které jsme vysvětlovali, jak má vypadat správně sestavený jídelníček.

Zájem ze strany veřejnosti byl velký a naše práce byla určitě přínosem nejen pro nás, nutriční terapeuty, ale i pro veřejnost. Podařilo se nám vyvrátit pár mýtů a zlepšit povědomí lidí v otázkách výživy.

„Světový den zdraví“ je jednou z nejlepších akcí, které se v Brně konají, a stojí za to se jí zúčastnit. Z mého pohledu je to velmi zajímavá zkušenost, ať už z hlediska komunikace s lidmi, nebo získávání povědomí o tom, jaké oblasti výživy jsou nejproblematičtější a co lidi nejvíce zajímá.

Autor: Bc. Jana Kráľová