Konference Křížem krážem oborem 12. 5. 2016

SAM_9746Není konference jako konference. Na spoustě z nich se člověk dozví zajímavé nové informace nebo naváže nové kontakty, které jej posunou profesně zase o krok dál. Konference „Křížem krážem oborem, aneb hasme, co nás pálí“, která se konala 12. května v Praze, pro nás však nebyla jen krokem, ale rovnou obrovským skokem – byla nám totiž dána úžasná příležitost představit SANT našim kolegům, nutričním terapeutům, z celé České republiky. Ale vezměme to pěkně popořádku.

Témata se pohybovala od ryze výživářských, jako byly např. příspěvky o interakcích imunosupresiv s výživou a s tím spojenými riziky (Mgr. Ondřej Šimandl), o výživě po bariatrických výkonech (Mgr. Bc. Martina Daňková) či o metodách pro stanovení energetické potřeby během redukčního režimu (Bc. Aneta Sadílková), až po témata legislativní, jako např. novela zákona o nelékařských zdravotnických povoláních (Ing. Mgr. Diana Chrpová) nebo výběr toho nejdůležitějšího ze zákona o zdravotních službách (JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.). Celkově vzato byl výběr témat hodně povedený a pro většinu zúčastněných také přínosný. Což je věc, kterou je potřeba ocenit, jelikož právě výběr témat bývá kamenem úrazu velkého množství konferencí nutričních terapeutů.

SAM_9736Z dalších témat určitě stojí za zmínku příspěvek o potřebě nutričních terapeutů v domovech seniorů (Mgr. Gabriela Mencová), což je téma kritické, kde se střetává velmi výrazná potřeba nutriční péče s častou nevědomostí vedoucích pracovníků či jejich neochotou nutričního terapeuta vůbec zaměstnat. Z profesního hlediska byla zajímavá ještě přednáška Olgy Mengerové ohledně uplatnění a činnosti nutričního terapeuta v poradnách v rámci diabetologické péče. Z pohledu směřování nutriční terapie jakožto oboru bylo však neoddiskutovatelně velmi důležité sdělení MVDr. Haliny Matějové, které neslo název „Dát se či nedat na EFAD?“ Toto téma dlouhodobě rozděluje nutriční terapeuty na nepřátelské tábory, což je mi velice líto, ale ačkoliv příspěvek neposkytl konkrétní odpovědi a spíše jen nastínil, o čem vlastně členství v EFADu je a co nám může nabídnout, myslím, že snad donutil spoustu lidí k zamyšlení a přehodnocení této problematiky.

Pro nás bylo pak nejdůležitějších našich 5 minut, které jsme měli v programu vyhrazeny. Přítomné jsme seznámili s tím, kdo vlastně jsme, jaké máme vize, a také s projekty, které připravujeme či na kterých se již aktivně podílíme. Ačkoliv bylo sdělení velmi stručné, bylo velmi motivující sledovat pozitivní reakce, které na náš výstup přicházely. Oceňováno bylo zejména naše zapálení, nadšení a energie, kterou do naší práce dáváme. Díky tomu se nám podařilo navázat hned několik zajímavých kontaktů, které nám jistě do budoucna pomohou dále rozvíjet naši činnost.

SAM_9750Na druhou stranu se i tu vyskytly obvyklé nešvary českých konferencí. Od organizační nepřipravenosti, kdy chvílemi nikdo moc nevěděl, co se bude dít či co má moderátor říkat, přes ne úplně vhodně zajištěnou orientaci v prostorech Muzea policie (pro nás jakožto pro nováčky by bylo např. nereálné trefit k občerstvení nebýt starších kolegů), až po možnost vybrat si na oběd mj. smažený řízek s chlebem a na svačinu tatranku. Přeci jen jsme nutriční terapeuti a to, co klademe na srdce našim klientům, bychom jako první měli dodržovat my sami! Prostor na zlepšení bude vždy a my budeme jen rádi, pokud se následující akce budou snažit o postupné vylepšování.

Celkově vzato jsme ale z konference odjížděli velmi dobře naladěni a plni pozitivních dojmů. Tímto ještě jednou děkuji paní Květě Krajíčkové za pozvání na tuto konferenci a doufáme, že to nebylo naposledy, co jsme se jménem SANT objevili v programu!

Autor: Bc. Martin Krobot