Hravě, zdravě o výživě se studenty nutriční terapie

1Dňa 1.10. mohli návštevníci Ústavu ochrany a podpory zdravia LF MU zažiť skvelé odpoludnie nabité informáciami zo sveta výživy. Konala sa totiž naša prvá veľká spolková akcia s názvom „Hravě, zdravě o výživě se studenty nutriční terapie“, ktorá sa uskutočnila v rámci projektu „Brněnské dny pro zdraví 2016“. Pre návštevníkov sme si prichystali hneď niekoľko stanovísk, kde si prišli na chuť nielen dospelí, ale tiež deti. Vo workshope piatimi zmyslami pyramídy bola pripravená ochutnávka netradičných druhov ovocia a zeleniny, nejednému oku ulahodili aj namiešané nápoje rôznych farieb a konzistencii a napokon mohli záujemci hmatom zisťovať druh obiloviny a čuchom hádať typ korenia. V prednáškovej miestnosti prebiehali prednášky a diskusie na zaujímavé témy – naši študenti nadväzujúceho magisterského štúdia vo svojich príspevkoch vyvrátili mnohé mýty vo výžive, ukázali pravdu o lepku, objasnili, kto je skutočným odborníkom na výživu a upozornili, že obezita sa netýka len obéznych. V nutričnej ambulancii mali záujemci možnosť zmerať sa na InBody prístroji a následne konzultovať svoje zdravotné problémy či otázky týkajúce sa výživy. Pre deti s rodinami bola pripravená detská kuchynka, kde naše nutričné terapeutky pripravovali chutné pečivo a kúzlili so zeleninou. Veľmi obľúbeným stanoviskom bol tiež workshop o plytvaní potravinami, kde sa okrem iného návštevníci dozvedeli niečo o tom, ako správne zachádzať s potravinami, ako ich správne skladovať a ako zistiť ich bezpečnosť. Podľa ohlasov sa akcia tešila veľkému úspechu a pevne veríme, že rovnako prínosná a výživná bude aj budúci rok.

Autor: Bc. Petra Lörincziová