Světový den diabetu 2016

dsc_0853Naša asociácia sa tento rok po prvýkrát zapojila do pravidelnej preventívnej akcie ku svetovému dňu diabetu usporiadanej pod záštitou medickej organizácie IFMSA, hoci sa naši študenti tejto akcie zúčastňujú už niekoľko rokov. Organizátori sa zamerali hlavne na diabetes mellitus druhého typu, ktorý sa u nás vyskytuje najčastejšie. Návštevníci NC Olympia v Brne si mohli nechať zmerať hladinu cholesterolu a glukózy v kapilárnej krvi, tlak krvi či zloženie svojho tela. Na centrálnom stanovisku medici vyhodnocovali výsledky a následne rozosielali návštevníkov po ďalších, viac špecializovaných workshopoch.

Naše stanovisko nutričných terapeutov bolo plné názorných pomôcok, pomocou ktorých sme demonštrovali zásady správnej výživy, či už s ohľadom na diabetes mellitus alebo v rámci celkového zlepšenia životného štýlu. Pracovali sme s pyramídou výživy, ukážkami porcii ovocia a zeleniny a kockami cukru v sladených nápojoch. Pri konzultáciách však padla reč aj na iné nutričné témy, ako napr. rôzne mýty vo výžive či typy diét.

Vedľa nás mali svoje stanovisko fyzioterapeuti, ktorí návštevníkom poskytovali informácie o prevencii a liečbe diabetu pohybom. Tí zvedavejší si mohli dokonca zacvičiť.dsc_0849

Vzhľadom k tomu, že pri cukrovke hrozí celá rada komplikácii, návštevníci si mohli prezrieť fotografie a výpovede pacientov, ktorí prišli v dôsledku tohto ochorenia o zrak či nohu.

Pre tých najmenších bola pripravená medvedíkova nemocnica a nachystané boli aj figuríny pre nácvik prvej pomoci.

Bc. Petra Lörincziová