NutriCafé (21.11.2016) – Slasti a strasti jedné poradny

15107442_1760114257572259_6768015381387427990_nListopadové Nutricafé se neslo v duchu poraden. Svou návštěvou nás poctily Bc. Sandra Schmidová a Ing. Ivana Škarecká, DiS. z výživové poradny VIVIENTE. Bc. Sandra Schmidová vystudovala na LF MU obor Výživa člověka a před osmi lety si otevřela svou poradnu. Ing. Ivana Škarecká, DiS. získala titul Ing. na Mendelově univerzitě v oboru Jakost a zdravotní nezávaznost potravin a poté vystudovala VOŠ v oboru Nutriční terapeut. Je tedy registrovaným nutričním terapeutem, má dvouletou praxi z diabetologie v nemocnici U svaté Anny. Ve VIVIENTE pracuje šestým rokem.

Na první pohled z obou čiší nadšení. O své práci mluví se zápalem a pokorou. Sandra Schmidová, prvotní mozek VIVIENTE, si za svým snem šla od začátku. „Ve škole se nás ptali, kdo chce dělat to poradenství a je pravda, že jsem se většinou hlásila jediná. Ale já jsem to i šla studovat proto, abych mohla radit lidem.“

15056376_1760114130905605_4658252883272545618_nPo absolvování vysoké školy se s vervou vrhla do vlastního poradenství. S tím přišla spousta starostí. Filozofii toho, co chce dělat, v sobě měla již dlouho, přesto musela práci obětovat veškerý čas. „Byla jsem na začátku sama, dáváte dohromady spoustu věcí, nemáte vůbec nic, musíte dát dohromady nějaký koncept, nějaké materiály. Vymyslet jak má vůbec vypadat ta konzultace. Ale já pořád říkám, buď to v sobě máte, nebo ne, ten dar s lidmi mluvit, dokázat s nimi mluvit, aby vás chtěli poslouchat, něco jim předat“. Své k tomu přidává i Ivana Škarecká : ,,Musím říct, že to rozjíždění, co teda můžu posoudit, tak je to fakt dřina. A to já jsem tam ještě nastoupila dva roky po tom, co to Sandra rozjížděla a fakt hrozná dřina. Jako pořád práce, práce, pořád dokolečka, manžel už z toho šílel.“

Klientelu si sháněly po malých krůčcích. Dnes se pyšní pevným stromem, který se neustále rozrůstá. Obě se shodují na tom, že nejdůležitější je dělat svou práci poctivě. „To je to, proč se k vám lidé budou vracet. Jakmile něco ošidíte, lidé si to řeknou mezi sebou.“ Na konkurenci moc nehleděli, od začátku se odlišovali tím, že nevyužívají žádné doplňky stravy. Soustředily se hlavně na svou práci, na to, aby ji dělali co nejlépe.

I po osmi letech, je vedení poradny dřina, nejsou to jen konzultace s klienty, ale také práce doma, vyřizování pošty a podobně.  Neustále se zdokonalují a vymýšlejí nové nápady, které vedou VIVIENTE dále kupředu.

Pro všechny zúčastněné byla diskuze jistě velkým přínosem. Dodává sílu, stát tváří v tvář lidem, kteří to dokázali. Jestli je to i váš sen, jděte si za ním a nenechte nic a nikoho vám jej vzít. Překážky budou a i ve VIVIENTE jich museli překonat mnoho, ale jsou důkazem toho, že to jde. Když budete dělat to, co děláte s vervou, nadšením a láskou, vyplatí se to.

Anna Polcrová