NutriCafé (26.2.2018) – Jak to chodí za hranicemi? Aneb studium a práce NT v zahraničí

Únorové NutriCafé bylo tak trošku speciální, a to hned v několika ohledech. Konalo se jako první v novém semestru a zároveň také v novém roce. Bylo pořádáno na novém místě a také v trošku novém, pozměněném složení. S našimi hosty jsme vycestovali za hranice naší země a mohli jsme si vyslechnout jejich zážitky a zkušenosti z jiného prostředí.

Lucie Doskočilová a Laura Janoušková jsou studentky oboru nutriční terapeut na Vyšší odborné škole zdravotnické v Brně a společně vyrazily na cesty do italské Florencie díky programu Erasmus +, který jim nabídla škola. V rámci této stáže měly možnost nahlédnout na to, jak funguje soukromá klinika Villa dei Pini, kde se léčí klienti s poruchami příjmu potravy a obézní, ale také s různými psychiatrickými onemocněními a drogově závislí. I přes menší jazykovou bariéru si holky stáž užily a získali také nové zkušenosti a poznatky z nutričního světa.

Mgr. Veronika Volavá je v současné době nutriční terapeutka ve fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Přijala naši pozvánku na NutriCafé a podělila se s námi se svými zkušenostmi, které získala v Irsku. Pracovala tu jako nutriční terapeutka ve dvou různých zařízeních pro seniory. Dozvěděli jsme se nejen to, jaká byla její náplň práce, jak je zajišťována strava pro jednotlivé klienty, ukázala nám spoustu fotek, ale také jsme se krátce seznámili s tradiční irskou kuchyní.1

Naším posledním hostem byla Veronika Spáčilová se spoustou zážitků, a hlavně nových vědomostí z belgického Leuvenu, kde na univerzitě University College Leuven – Limburg absolvovala semestrální program „Nutrition and Dietetics“. V Belgii si tento obor mohou dodělat jako nástavbu lidé, kteří už mají titul ze zdravotnictví a následně působí jako „dietitians“. Verča z celé škály předmětů absolvovala jen zlomek, konkrétně asi 5, ale vše ji přineslo nevyčíslitelné množství zkušeností a náhled na to, jak jinak může probíhat studium. Pokud byste měli nějaké otázky ohledně tohoto programu, neváhejte Verču kontaktovat, ráda vám poskytne bližší informace. (spacilovaveronika@seznam.cz)